SUMMER SALE %
SUMMER SALE %

SUMMER SALE %     SUMMER SALE %     SUMMER SALE %

Jaký je rozdíl mezi ostřením a honováním nože?

Pokud sledujete různé kuchařské show či soutěže, s největší pravděpodobností jste si všimli kuchaře, který odborně procházel nožem po ocílke, jakou vidíte zde na obrázku. I vy můžete vlastnit jednu z takových ocielok, pokud máte velkou soupravu nožů.

bruska na noze

Víte, co je funkcí tohoto nástroje? Ostření nože, však? Pokud si to myslíte, tak se mýlíte. Tento nástroj, bez ohledu na to jak je označen, rozhodně není ostřícím nástrojem.

Ostření vs. honování?

Nástroj, o kterém si mnozí myslí, že je na ostření, je ve skutečnosti honovací ocel. Jaký je tedy rozdíl mezi ostřením a honování?

Abychom poznali rozdíl, nejprve musíme vědět, proč a jak se nože otupí. Když se nůž otupí, znamená to, že v důsledku používání jeho ostrá hrana ztratila na kvalitě a hrana čepele již není správně zarovnaná. I když je čepel stále ostrá, ztráta tohoto vyrovnání znamená, že nůž už nebude správně řezat.

Jak tedy nůž opět získá svou ostrost a čepel své zarovnání? Zde přichází na řadu ostření a honování:

  • Honování: Ocílka tlačí ostří nože zpět do středu a narovnává ho. "Upravuje" hranu aniž by došlo k zbroušení větší části materiálu čepele. Honování ve skutečnosti nůž neostří, ale pokud se provádí správně, bude se nůž jevit ostřejší, protože ostří čepele je nyní ve správné poloze. Honování by se mělo dělat často - v některých případech, při každém použití.
  • Ostření: Na druhé straně ostření je proces, při kterém dochází k úbytku materiálu ostří, aby se získala nová ostrá hrana. Dá se udělat pomocí vodního kamene, brusného kamene nebo elektrické brusky na nože (VIZ NAŠI ELEKTRICKOU BRUSKU WORKSHARP). Brousit nože stačí méně často než jejich honování, jednou měsíčně nebo podle toho, jak moc to nůž potřebuje.

Kdy je váš nůž ostrý? 

Je důležité vědět, kdy je váš nůž tupý a vyžaduje údržbu, abyste s ním mohli bezpečně a s jistotou krájet a sekat. Náš nejoblíbenější způsob, jak zjistit, zda je nůž ostrý, je nakrájet rajče - protože ostrý nůž se snadno přeřízne přes tvrdou kůži a měkké vnitřek. Dalším způsobem jak otestovat ostrost nože je pokusit se prořezat kousek papíru, který držíte ve vzduchu.

Zajímáte se o ostření nožů? Máme pro vás vše, co potřebujete. Projděte si náš katalog výrobků. Pokud byste potřebovali s něčím poradit, jsme vám k dispozici.

Přihlaste se k odběru novinek

Zaujal Vás tento článek? Přidejte se k dalším spokojeným odběratelům novinek pomocí formuláře níže a získejte informace o novinkách, akcích či exkluzivitách jako první!