Brusné kameny
(146)Broušení jako takové je tak trochu věda, vyžaduje zručnost, v současnosti máme na výběr množství různých systémů, jednodušších i propracovaných pro profesionální účely kutily. Broušení na kameni je klasika, tak ostrili nože a nářadí naši předkové, vyžaduje čas, trpělivost a šikovnost, když se tuto činnost naučíme nebudeme chtít brousit jiným způsobem. Pri broušení volně rukou, bez pomůcek, je třeba zvolit a udržet správný úhel a taky správný brusný kámen. Podle tvrdosti oceli volíme i kámen, nože a nástroje z tvrdší oceli je možné brousit nejdříve na diamantovém brusném kameni a postupně volit jemnější brusný kámen. Kameny na broušení se vyrábějí v různé zrnitosti a jemnosti, velikosti přes malé kapesní, které umíme použít v terénu až po velké. Na kameni s větší plochou se lépe brousí nože s delší čepelí, ať už kuchyňské, lovecké, obecně outdoorové, stejně víme kamenem nabrousit sekeru, žací nářadí, truhlářské nástroje nebo se můžeme zaměřit na speciální keramické brusky na nářadí.
Brusné kameny Fällkniven se vyrábějí oboustranné - diamantový prášek z jedné strany, keramika z druhé, brusky Spyderco jsou stejně kvalitní jako nože od tohoto výrobce, v nabídce jsou malé přenosné i velké kameny na broušení. Brusný kámen Taidea, zde se dá zvolit několik variant zrnitosti, ať už jednostranné nebo oboustranné. Výrobce kuchyňských nožů Wüsthof má k dispozici také brusné kameny, stejně i výrobce nožů Böker nabízí Böker brusné kameny. Lansky brusky, široká škála různých systémů, malých kapesních brusek i brusné kameny. Menší i větší kameny na broušení najdeme u výrobců Herberz, Magnum, Preyda.
Správná technika a trpělivost bude odměněna naší spokojeností, když při práci s naostřeným nástrojem ušetříme čas a námahu.