Typy kuchyňských nožů

Základní příručka

Je možné, že při čtení tohoto článku zůstanete ohromen počtem různých druhů nožů, které si umíte koupit. Na místě je i otázka, kterou jste si případně položili: "Na co bych asi všechny tyto nože potřeboval?" Pravda je, že všechny tyto nože nepotřebujete. Některé nože se na určité úkoly hodí více než jiné a někteřé nože jsou vyrobeny jako víceúčelové. To, jaké nože potřebujete závisí na typu úkolů, které dennodenně provádíte při vaření a na tom, jak důležité jsou pro vás výsledky a i konečný estetický efekt kulinářské činnosti. Některým lidem stačí mít v zásuvce dva tři nože. Ti, kteří žijí na mikrovlnné večeři, by pravděpodobně mohli žít bez jakýchkoliv nožů.

Samotný fakt, že si právě čtete tento článek hovoří za to, že své vaření berete vážně a záleží vám na tom. Předpokládáme, že byste se mohli chtít dozvědět více o různých druzích nožů a o tom, jak a na co se každý používá. Tato příručka je rozvržena tak, aby Vám podala informace o jednotlivých nožích a abyste si je Vy sami věděli správně vybrat na přípravu jídla ve Vaší kuchyni.

knifestock - typy kuchynskych nozov steakovy noz

Nůž na steaky

Možná jste už kdysi navštívili restauraci ve stylu "steakhouse". Jsme přesvědčeni, že někdy v minulosti jste už viděli i steakový nůž. Takový nůž je obvykle vybaven 10 až 12 cm dlouhými čepelemi a hrubou pevnou rukojetí. Byl navržen tak, aby odolal každodennímu využívání více lidmi. Čepele mohou být zoubkované nebo rovné, což znamená, že mají podél sebe malé zoubky nebo hladké hrany. Některé mají špičaté hroty, zatímco jiné jsou se zaoblenými. Steakové nože se často prodávají v soupravách 4 - 8 nožů.

Kuchařský nůž

Kuchařské nože patří mezi naše nejoblíbenější. Jejich jemná křivka umožňuje nenáročně a téměř elegantně krájet většinu zeleniny na kostky. Tyto nože jsou obvykle vybaveny čepelemi s délkou přibližně 20 až 30 centimetrů, díky čemuž jsou perfektně velké na krájení jablek, papriky, brambor, brokolice či zelí. Dobrý kuchařský nůž je silný, odolný, vyvážený a snadno se s ním manipuluje. Vzhledem k jeho velikost, nemusí být snadné najít kuchařský nůž, který by vyhovoval Vašim individuálním potřebám. Jedná se o to, aby měl vyhovující délku, váhu, životnost a vyváženost. Jakmile však tento nůž najdete, už ho budete využívat při každé přípravě jídla!

Santoku nůž - japonský nůž

Když se podíváte na tento nůž, tak Vám bude připomínat šikovný kuchařský nůž. Svými účely připomíná kuchařský nůž a možná jste se už setkali i s pojmem „sheepsfoot“ - tak je totiž tvarovaná jeho čepel. Tento víceúčelový nůž má i přidán bonus. Stejně jako kuchařský nůž, i nůž santoku je ideální na krájení na kostky a na sekání. Je rovný s plochou čepelí, což umožní krájení s lehkostí. Mnoho lidí je zmateno z rozdílu mezi tímto nožem a kuchařským nožem. Vidí rozdíl ve vzhledu, ale nechápou, jak se to projeví v jeho funkci. Santoku nůž se neovládá pro začátečníka nejjednodušší, ale výrazně se s ním může snížit čas přípravy. Jaký bonus přinášejí tyto nože? Vyrábějí se s mnohem tenčími čepelemi a ostřejšími rohy, díky čemuž nimi víte vytvářet tenké plátky a jemně nakrájené ozdoby. To je něco pro každou kreativní duši v kuchyni.

Nůž na chléb

Nože na chléb jsou často opatřeny dlouhými tenkými čepelemi s délkou cca 20 - 30 centimetrů. Vyrábějí se zejména na krájení chleba, ale jsou také velmi užitečné při krájení i jiných pekařských výrobcích - křupavých i měkkých. Tyto nože mají vždy zoubkované ostří, ale hloubka a vzdálenost jednotlivých zoubků se může u jednotlivých nožů lišit. Například jeden může mít hluboké zoubkování s velmi výraznými zoubky, které jsou vzdáleny od sebe pouze dva až tři milimetry; jiný může mít jemné páskaté zoubky, které připomínají ručně kreslené oblaky. Je třeba mít na paměti, že pro různé typy úloh, jsou vhodné různé typy zoubkování.

knifestock - typy kuchynskych nozov kucharsky noz

Nůž na krájení

Nože na krájení jsou svou délkou a výškou čepele velmi podobné nožem na chléb. Liší se však tím, že jejich čepel je rovná namísto zoubkováním. Dalším rozdílem je, že jejich hroty jsou špičaté, zatímco většina nožů na chléb má hroty tupé, popřípadě čepel „sheepsfoot“. Nůž na krájení je většinou určen na porcování plátků masa z vařeného krocana, drůbeže, šunky nebo játra. Využít ho víte při přípravě i servírování. Nože tohoto typu mají i sekundární využití - krájení rajčat a jiného měkkého ovoce a zeleniny.

Univerzální nůž

Asi nejuniverzálnější ze všech nožů v tomto seznamu je univerzální nůž, který dokáže nahradit mnoho jiných nožů. I když je jeho všestrannost úžasná, má to i slabou stránku. Tou je, že nedokáže vykonávat tyto funkce s jasnou přesností. Pokud hledáte nůž s kvalitním řezem, tak asi sáhněte po konkrétním noži na ten daný řez. Pokud však jdete krájet sendvič, tak univerzální nůž nemá konkurenci.

Nože na vykosťování

Nože na vykosťování bývají nepochopenými a nedoceněnými noži z tohoto seznamu. Mnoho lidí si vytáhne tento úzký nůž ze zásuvky a nemá ponětí, jak ho používat. Nůž na vykosťování se většinou používá k odstranění masa z kostí. Tento nůž je ve skutečnosti jedním z nožů, který řezníci nejčastěji používají při práci s masem. Tenká, ohebná čepel umožňuje řezníkovi vytvářet perfektně tvarované a porcované steaky, játra a kuřecí prsa, aniž se něčím plýtvalo. Umožňuje jim krájet velmi blízko samotné kosti. U Vás v kuchyni by se tento nůž mohl používat k odstraňování kostí z kuřecího masa a ryb, popřípadě na porcování různých jiných druhů masa.

knifestock - typy kuchynskych nozov noz na zeleninu a ovocie

Nůž na loupání a krájení ovoce a zeleniny

Tieto krátke a snadno ovladatelné nože najdete k dispozici ve třech variantách: spear-tip, sheep's foot a bird's beak. I když jsou všechny tyto nože vyrobené na složitější úkoly týkající se ovoce a zeleniny, i tak má každý z nich svůj vlastní účel a funkci. Na krájení je nejlepší spear-tip, dlouhé tenké proužky nakrájíte nejkvalitnější s nožem sheep's foot a pokud potřebujete loupat, tak si do rukou vezměte bird's beak. Nad těmito noži budete mít absolutní kontrolu.

Spear-tip

knifestock typ noza speartip knifestock - typ kuchynskeho noza speartip produkt

 

Sheep's foot

knifestock typ noza sheeps foot knifestock - typ kuchynskeho noza sheepfoot produkt

 

Bird's beak

knifestock typ noza birds beak knifestock - typ kuchynskeho noza birds beak produkt

 

knifestock - typy kuchynskych nozov sady nozov

Sady nožů

Mnoho lidí dává přednost nakupování nožů v jedné sadě, místo toho, aby si je kupovali jednotlivě. Takové nákupy v mnoha případech vyjdou mnohem levněji. Někdy však zjistíte, že kvůli kvantitě se vzdáte kvality! Před zakoupením takové sady si důkladně prohlédněte nože a pořiďte si pouze takovou, která obsahuje nože, které reálně i použijete.

Udržujte své nože ostré

Mohli byste mít ve své kuchyni ty nejlepší nože na světě, ale pokud nejsou správně udržovány a naostřené, tak mnoho dobroty neudělal. Jedním z nejlepších způsobů, jak je udržet dokonale ostré, je nákup  špičkové brusky na nože. Přečtěte si hlavní důvody proč udržovat Vaše kuchyňské nože ostré. Článok: Proč potřebujete ostrý nůž?

Přihlaste se k odběru novinek

Zaujal Vás tento článek? Přidejte se k dalším spokojeným odběratelům novinek pomocí formuláře níže a získejte informace o novinkách, akcích či exkluzivitu jako první!