KERSHAW nože
KERSHAW nože

Kershaw opět skladem za SUPER CENY.

Praktické rady při koupi Santoku nože

Nákup nožů může být pro spoustu lidí hrozivým zážitkem. Zvlášť to platí v případech, kdy lidé zvažují nákup velkých nožů a nožů, s nimiž nemají zkušenost. Jedna věc je jít si koupit sadu steakových nožů, když je používáte celý život a je úplně jiné koupit si nůž, jaký jste využili jednou nebo s ním dokonce nemáte žádné zkušenosti. Právě druhý případ je častý pro lidi, když vyhledají vhodný nůž Santoku.

Pokud se ve světě nožů Santoku nevyznáte, je snadné se v něm ztratit. Jaký typ držadla je nejvhodnější? Co jsou to ty jamky podél ostří čepele a k čemu slouží? Proč jsou některé čepele nožů vyšší než ostatní? Jak vypadá údržba takového delikátního nože, aby zůstal pohromadě? Je vůbec třeba kupovat tento nůž, nebo bude Vaše řada dalších kuchyňských nožů vyhovovat Vašim potřebám?

Slovo „santoku“ doslova znamená „tři ctnosti“. Název tohoto nože byl zvolen tak, aby reprezentoval jeho tři hlavní použití - řezání, krájení a sekání. Přestože použití nože Santoku je velmi podobné použití porcovacího nože, je na první pohled patrné, jak výrazně se tyto dva typy nože liší svým designem. Co už možná nevíte, je, že se liší také technikami svého využití.

Santoku je ve svém využití specifičtější než porcovací nůž. Ve srovnání s kuchyňským nožem se více zaměřuje na menší, přesnější a jemnější úkoly, mezi něž patří například vytváření ozdobných tenkých plátků ze zeleniny. Techniku potřebnou k plnému využití nože Santoku je o něco náročnější ovládat, než tu při porcovacím noži, ale v konečném důsledku vede k tvorbě jemnějších plátků a přesnějších řezů. Důležité je, že dokončení úkolu Vám zabere mnohem kratší dobu.

Tato doporučení jsou navržena tak, aby vám pomohla zvolit si kvalitní Santoku nůž. Při tvorbě tohoto průvodce jsme strávili hodiny průzkumem a porovnáváním nožů Santoku a ověřením si, které jeho aspekty jsou upřednostňovány špičkovými šéfkuchaři a to od jeho špičky čepele až po rukojeť. V malé míře jsme do doporučení vložili i vlastní zkušenosti s tímto typem nože, abychom Vám blíže přiblížili, jaké je pracovat s různými druhy nožů Santoku.

Důležitost šířky čepele a úhlu řezu

Pokud jste věnovali pozornost výše uvedenému textu, část nebo už něco o noži Santoku víte, nebude pro Vás překvapením, že ostré a tenké čepele jsou u nožů Santoku zvláště důležité. Čepel je třeba nabrousit do velmi ostrého úhlu, aby jí bylo umožněno procházet povrchem jakéhokoli ovoce nebo zeleniny, které jí postavíte do cesty. Při práci s nožem se pracuje prsty jen v malé míře. Nezapomínejte, že pomocí nože Santoku se krájí jen pohybem nahoru-dolů. Nebudete se při tom moci spoléhat na žádné zoubkování nebo řezání pohybem vpřed-vzad typickém u porcovacích nožů.

Tenké čepele jsou nezbytné pro vytváření tenkých plátků. Ať už chcete nařezat mimořádně tenké cibulové plátky do omáček a pomazánek nebo plátky masa k obědu, bez dostatečně tenké čepele to nepůjde. Ukázkové plátky, tenké jako papír, široká čepel vytvořit nedokáže. Je také nutné, aby Váš nůž měl velmi ostrý úhel řezu. Horní hranicí úhlu řezu je 20˚, jakýkoli větší úhel už bude příliš velký. Zkuste najít čepel s úhlem řezu mezi 15˚ a 20˚. Pokud najdete úhel menší než 15˚, ještě lépe. Platí čím ostřejší, tím lepší.

Ne všechny nože jsou stvořeny pro jeden obraz. Nepředpokládejte, že každý nůž, který vypadá nebo se mu říká Santoku bude tenký a bude mít ostrý úhel. Před koupí si udělejte menší průzkum. Uvádí výrobce úhel řezu? Pokud ne, přečtěte si několik recenzí spotřebitelů, zejména co uvádějí oostrosti nože. Pokud to bude možné, zkuste si vyhledat recenze napsané šéfkuchaři a osobami bez propojení s příslušnou společností.

Síla je důležitá

Je také velmi důležité, abyste si zvolili čepel, která byla vyrobena z pevné oceli. Přestože doporučujeme pevnou ocel pro mnohé nože, věřím, že pro tento konkrétní typ nože jsou nejdůležitější. Některé druhy nožů potřebují flexibilitu materiálu (napr. nůž na chléb). Nůž Santoku rozhodne k nožům, které by měly být flexibilní, nepatří. Budete potřebovat nejen odolnou a tvrdou čepel, ale také stabilní nůž.

Doporučujeme najít čepel, která byla vyrobena z vysoce uhlíkové oceli (high-carbon steel) nebo vysoce uhlíkové nerezavějící oceli. Vysoký obsah uhlíku v těchto druzích oceli dává materiálu mimořádnou pevnost. Pokud máte pocit, že potřebujete čepel z nerezavějící oceli, hledejte plně odlévanou. Pro upřesnění, hledejte takové, které byly do tvaru ukuté z velkého kusu oceli, namísto těch, které byly vyráženy z ocelového plechu. Díky procesu kování je téměř jakýkoli typ oceli pevnější. Navzdory vyšší ceně, doporučujeme zvolit kovanou ocel bez ohledu na typ, který si vyberete (ať už potřebujete vysoce uhlíkovou, nerezavějící nebo nerezavějící ocel s vysokým obsahem uhlíku).

Přesto, že keramické nože jsou dostatečně ostré a jsou odolné vůči změně délky a ohýbání se, jsou příliš křehké na typ úkolů typický pro nože Santoku. Pokud jste však skalním fanouškem keramiky, navrhujeme, abyste byli ostražití při výběru prkénka na krájení. Plastové a dřevěné desky jsou k čepeli šetrnější na rozdíl od materiálů jako sklo nebo mramor.

Techniky, využívané s nožem Santoku, jsou často prosté, ale vyžadují, aby byla čepel a držadlo pevně spojeno. Proto navrhujeme najít model, který bude mít trojitě nýtovanou kostru čepele. Pokud trojité nýtování není k dispozici, ujistěte se, že Vámi vybraný nůž je přinejmenším celistvý. To poslední, co chcete, je, abyste při krájení zjistili, že se Vám čepel a rukojeť oddělily. Mohla by to být nejen nepříjemná, ale i nebezpečná situace.

Výška nože pomáhá

Proč mají Santoku nože tak vysoké čepele? Na tuto otázku existují dvě možné odpovědi. Za prvé, abyste vytvořili takové papírově tenké plátky, kterými jsou nože Santoku proslavené, budete chtít, aby byla čepel Vašeho nože téměř tak vysoká (pokud možno i vyšší) jako suroviny, které krájíte. Vysoká čepel bude při krájení sloužit jako bariéra a udrží plátky až po svůj konec.

Představte si to takhle, obdobně jako byste měli větší šanci stříhat po rovné čáře přes kus papíru, pokud byste používali dlouhé nůžky, budete mít větší šanci vytvořit rovnoměrné řezy, budete-li využívat nůž Santoku s vysokou čepelí. Čepel nižší než dva palce (5,08 cm) pravděpodobně nevytvoří rovnoměrné plátky, podobně jako kdybyste se pokoušeli přestřihnout kus papíru pouze pomocí konce nůžek.

Druhou výhodou vysokého nože je, že jej můžete použít pro přenos již nakrájených potravin. Jednoduchým otočením nože na stranu a zvednutím zpracovaných kousků jídla na čepel je můžete snadno dostat do požadovaného kuchyňského nádobí. Samozřejmě, při takovém použití tohoto nože chcete být maximálně opatrní, protože vzniká riziko kuchyňské nehody.

Duté strany

Mohli jste si všimnout, že většina nožů Santoku, má na svých okrajích jamky. Pokud tento typ čepele neznáte, najděte si chvíli na přečtení tohoto odstavce, abyste porozuměli tomu, k čemu tyto zářezy slouží, jak fungují a proč jsou na noži Santoku tak důležité.

Obecně se takové typy čepelí nazývají čepele s dutými stranami nebo čepele Granton edge. Dutinky v těchto čepelích vytvářejí prostředí proti držení vody a tak zabraňují přichytávání jídla k čepeli. Proč je to pro nůž Santoku vůbec důležité? Většina jídla, které budete opracovávat nožem Santoku, bude šťavnaté nebo přilnavé. Od červené papriky a cibule po pažitku a česnek, je pravděpodobné, že se setkáte s mnoha potravinami, které by se vám při práci přichytily na čepel.

Žádný problém, pravda? Vždy jste mohli kousky jídla z čepele setřít prstem a pokračovat. Ano, je to pravda iu Santoka nožů, ale jedním z hlavních důvodů, proč si lidé vybírají ty s dutinami je, že ve srovnání s porcovacím nožem trvá práce s nožem Santoku mnohem kratší dobu. Pozdržení se každých pět vteřin, abyste čepel utřeli zdržuje při práci natolik, že musím důrazně doporučovat koupi nože Santoku s dutými stranami.

Přihlaste se k odběru novinek

Zaujal Vás tento článek? Přidejte se k dalším spokojeným odběratelům novinek pomocí formuláře níže a získejte informace o novinkách, akcích či exkluzivitách jako první!