KERSHAW nože
KERSHAW nože

Kershaw opět skladem za SUPER CENY.

Jak najít nejlepší šéfkuchařský nůž?

Co si všímat při výběru šéfkuchařský nože? 

Šéfkuchařský nůž, známý také jako francouzský nůž, je velký nůž, který původně používali kuchaři a řezníci na oddělení masa od kloubů. Stal se populární rekvizitou v hororových filmech, kde dostal tuto nálepku „řeznického nože“. Řeznický nůž byl však původně znám také jako sekáček na maso. 

Za poslední léta se kuchařský nůž stal víceúčelovým nožem a je oblíbený mezi mnoha kuchaři, kteří vaří v restauracích, ale své místo si našel i v obyčejných domácnostech. Díky své schopnosti krájet maso na kostky, plátky či nadrobno nasekané kousky, se stal perfektním doplňkem každé kuchyně. Níže se dozvíte na co byste měli hledět při koupi šéfkuchařského nože.  

Mít ostrý nůž je důležité! 

Mělo by být samozřejmé, že si na přípravu jídla vyberete ostrý nůž. Někteří lidé však na tento důležitý bod zapomínají. Neuvědomují si, že ostrý nůž zaručuje bezpečnost při práci. Mnozí začátečníci ve vaření se vyhýbají velmi ostrým nožem - zejména pokud se jedná o velké nože - protože se bojí, že si sekne do prstů, či nějakým způsobem poraní jinou část těla. Při manipulaci s noži bychom měli mít vždy na zřeteli bezpečnost. Tupý nůž je vždy větší riziko, než používání velmi ostrého nože. Více o ostření nožů si přečtete v našem dalším článku.

Ostří nože v západních zemích a v asijských zemích

Možná to nevíte, ale šéfkuchařský nože jsou odlišně zkonstruovány v zemích na západě (např. Evropské země, Severní Amerika) a jinak v asijských zemích. Hlavní rozdíl je v jejich konstrukci - kým "western" nože mají hrany naostřené na 20 stupňový úhel, "asian" nože jsou ostřejší s 15 stupňovým úhlem. Vzhledem k tomu, co jsme si už řekli, že ostřejší nože jsou lepší, navrhujeme vám logicky sáhnout po asijském modelu s ostřejším úhlem čepele. Samozřejmě, vždy si můžete zaostřit i americkou/evropskou čepel do ostřejšího úhlu například pomocí elektrické brusky. Důležité je si uvědomit, že každý nůž by měl být ostřený pod úhlem, který doporučuje výrobce. 

elektricka bruska na noze

Pevnost nože je důležitá

Určitě se nechcete obávat, že při manipulaci s nožem pod vaším tlakem se nůž ohne nebo prolomí na polovinu. Mělo by být samozřejmé, že se nůž pod tlakem nepoškodí! Z tohoto důvodu byste si měli vybrat takový, který je vyroben ze silného kovu. Jak si vybrat ten správný nůž se dočtete zde. Vysokouhlíkové kovy jsou obecně dost silné (silnější než nerezová ocel), ale každý druh kovu se mírně liší. Při hledání silného nože vám navrhujeme, abyste si ho nejprve vyzkoušeli v rukách. Chyťte si ho. Uvidíte, zda je lehký nebo těžký. Zřejmě byste nechtěli, aby byl váš nůž příliš těžký, protože by si to odneslo vaše zápěstí už při krájení cibule. V ruce byste cítili slabost a únavu. Přesto, těžkost znamená sílu, pokuste se proto najít tu správnou váhu. Dále se pokuste čepel ohnout. Pokud se čepel ohýbá, stačí i ten nejmenší kousek, nůž vraťte zpět. Ani se neobtěžujte s takovým nožem - zklame vás.

Uchopení nože 

Pevný, stabilní a pohodlný úchop je mimořádně důležitý při práci s jakýmkoli nožem, zejména s velkým nožem. Při práci s kuchyňským nožem budete často pracovat s prsty blízko břitu nože. Je důležité, abyste měli nůž pod kontrolou během manipulace s ním. Nikdo nechce přijít o prsty. Možná si myslíte, že Vám se to stát nemůže, ale může ... Dokonce i kvalifikovaní a zkušení kuchaři měli nehody, které si vyžádaly několik stehů na dlani. 

Při krájení cibule, rajčat, brambor či česneku není nic překvapivé, že vaše ruce začnou být lepkavé a vlhké. Za to mohou šťávy z jednotlivých potravin. Ty ovlivňují i vaši schopnost účinného uchopení nože. Proto při výběru nože hleďte i na materiál, z něhož je vyrobena rukojeť. Nůž by měl pohodlně sedět v ruce a tím tedy minimalizovat možnost podklouznutí se. 

sefkucharsky noz na paradajky

Ploché či zakřivené? 

Možná jste si všimli, že nože některých šéfkuchařů jsou ploché a některé zakřivené. Vřele doporučujeme sáhnout po nožích, které mají malé zakřivení. Křivka je to, co vám pomůže ovládat nůž při různých manipulacích s ním. Ve skutečnosti jedna z nejzákladnějších technik (technika válcování) závisí na této křivce.

Přihlaste se k odběru novinek

Zaujal Vás tento článek? Přidejte se k dalším spokojeným odběratelům novinek pomocí formuláře níže a získejte informace o novinkách, akcích či exkluzivitu jako první!