Halloween krvavá KNFS edice z podsvětí:
Halloween krvavá KNFS edice z podsvětí:

Kizer Drop Bear Grim Reaper & Worm Skull! Jen 200 ks od každého!

Jak dokonale filetovat lososa?

Příprava krok za krokem

Při filetování lososa oddělujeme maso ryby od páteře. Zní to jednoduše, že? Pokud znáte správný postup a získáte praxe, tak je to opravdu jednoduché. Postup jsme pro vás rozložili do jednoduchých kroků, ke kterým jsou přiloženy i ilustrace. Ty vám pomohou dostat Váš úlovek z obchodu na gril bez nejmenších problémů. 

Než začnete filetovat lososa, potřebujete vědět několik věcí, aby tento proces probíhal hladce, jmenovitě: 

  1. LOSOS – Před filetování zbavte lososa vnitřností, odkrojte hlavu a ocas.
  2. DOBRÝ PRACOVNÍ POVRCH - stabilní a snadno čistitelná pracovní plocha je nezbytná. K tomu jsou výborně vhodné desky z HDPE (polyethylen s vysokou hustotou), stejně jako plastové podložky. V ideálním případě by pracovní plocha měla být dostatečně velká, aby se na ni vešly 2 ks filé vedle sebe.
  3. ROBUSTNÍ A OSTRÝ NŮŽ - náš oblíbený je rovný nůž s nepružnou čepelí, který držíme jako "wicked-shahp". Zatímco tenký filetovací nůž je nejlepší funkční na porcování menších ryb, má čepel těžko ovladatelnou u větších ryb, což často vede k úbytku masa! 
  4. DOBŘE A SNADNO - JEDINĚ S BROUSKOU NA NOŽE - Ostré nože dělají čisté a lehké řezy. Určitě doporučujeme profesionální brusku: Work Sharp Culinary E5

Pojďme na to:

Krok č. 1

Nachystejte si lososa, kterého předtím třeba zbavit vnitřností, hlavy a ocasu. Připravte si rybu tak, abyste měli zádovou (horní) stranu ryby otočenou k sobě a jeho hlavu nasměrujte do pravé strany.  

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 2 

Držte břišní ploutev směrem nahoru a za prsní ploutev a límec vložte nůž na levé (horní) straně páteře.

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 3 

Stále držte břišní ploutev nahoru a posunujte nůž podél páteře "píliacim" pohybem dovnitř a ven. Ujistěte se, že nůž držíte vždy mírně nakloněn směrem k páteři. 

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 4 

Když se dostanete na konec břišní dutiny, pohněte rukou od prsní ploutve a položte ji naplocho na bok ryby asi do poloviny těla. Stále udržujte mírný sklon směrem dolů k páteři a pokračujte v prořezávání ryby. Když dokončíte řez, první filé si můžete položit bokem. 

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 5

Rybu překlopte tak, aby břicho směřovalo k vám, hlava čelem doprava. Pro druhé filé začneme proces znovu.

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 6 

Držte břišní ploutev nahoru a za prsní ploutev a límec vložte nůž - na horní část pravého (horního) okraje páteře a začněte řezat.

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 7

Pokračujte v řezání, dokud se nebudete blížit ke konci hrudního koše, pak přemístěte ruku z límce, abyste rybu podepřeli zhruba v polovině její délky. Řežte, dokud se strana neoddělí od páteře a filé si následně můžete položit na vedlejší podložku či talíř.

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 8

Když skončíte, měli byste mít většinou bezmasovouu páteř a 2 pěkné strany lososa. V tomto kroku si můžete vybrat, zda lososa ugrilujete nebo upečete.  

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 9

Rádi bychom přidali několik dalších kroků k odstranění žebrových kostí a límce, takže bez obav pojďme dál ... Odstraňte límec jeho vyříznutím ve svislé linii asi 1/4 od řezu hlavy a na zadní straně prsní ploutvové kosti - tyto části nevyhazujte, protože jsou na grilu velmi dobré. Pouze si ho složíme, abychom si usnadnili další krok.

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 10

V tomto bodě to začíná být už složitější. Zasuňte nůž pod kosti žeber a potom čepel nakloňte do nich. Zavedenou myšlenkou je používat kosti jako pomůcku, aby se zabránilo zaříznutí do břišního masa, což bude vyžadovat určitou trpělivost a jemnost. Nejjednodušší způsob, jak tyto kosti odstranit, je provést řadu prudkých pohybů nožem v jednom směru - směřujících proti žebrovým kostem - a to mírným tlakem volnou rukou. Když se dostanete na konec kostí (přímo nad řezem na břiše), podržte chlopňu žebrových kostí a jedním pohybem ji odřízněte. Při vybírání kostí žeber buďte velmi opatrní. Pohybujte se nožem pomalu a prosím, neporežte se.

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Krok č. 11

Vaše filé je hotové a připravené na poslední dochucování. Využijte na to sůl, koření a trochu citrónově-máslové omáčky.

Knifestock BLOG - Ako spravne filetovat lososa

Stejně jako u většiny úkolů v kuchyni, i filetování chce trochu cviku, aby vám to šlo hladce a jednoduše. Nezapomeňte vždy používat ostrý nůž a nechte kosti ryb být vodítkem při vašich řezech. Určitě řežte pomalu, nezapomeňte na umístění nože v ruce a pokud něco nevypadá tak jak má nebo máte pocit, že to není správné, přestaň s řezáním.

Podívejte se na naši nabídku filetovacích nožů pro Vaši bezpečnou práci s jakoukoliv rybou.

Některé fotografie poskytnuté v tomto článku jsou se souhlasem autora převzaty ze stránky www.worksharptools.com

Přihlaste se k odběru novinek

Zaujal Vás tento článek? Přidejte se k dalším spokojeným odběratelům novinek pomocí formuláře níže a získejte informace o novinkách, akcích či exkluzivitu jako první!